Tema: Spletni slovar
Avtor / datum Sporočilo
Patrik
19.12.2007 11:02
Pred časom sem na spletni strani www.krizankar.si naletel na zanimiv, in to brezplačen slovar za reševalce križank. Po moje se splača pogledat in zadevo preverit.
admin
19.12.2007 12:25
Stran sem dodal med povezave.

Se je pa za uporabo slovarja potrebno registrirati, kar tukaj na Pet Vodoravno ni potrebno.
sigismundus
19.12.2007 18:54
lepo, forum je začel laufat
superca

bom preveril tole povezavico

drugače pa želim, da bi portal pet vodoravno ostal čim bolj odprt za vse, ki želijo bodisi sodelovati ali pa si samo ogledovati

bodite dobro
sigismundus
Patrik
19.12.2007 21:09
Res se je na www.krizankar.si potrebno registrirati. Vendar BREZPLAČNO, kar pa ni nobena težava. Na Enigmatku, kjer sem tudi zasledil slovar, pa se zadeva mora plačati, pa še manj gesel ima. Baje okrog 300.000, kar je krepko manj kot 740.000. Podatek o posodobitvi slovarja pa je naravnost fantastičen. V petih mesecih bogatejši za 35.000 gesel. Pa tudi realen števec iskanj sem opazil. Odgovornim res vse čestitke za tako potezo, da so postregli z največjim brezplačnim slovarjem pri nas.
sigismundus
20.12.2007 09:43
ma, preveril
se včlanil
super je

hvala, lala, lala
admin
20.12.2007 17:47
Takšno hvaljenje strani s podobno tematiko se mi zdi malo provokativno. Patrik, ali imate morda kakšne prste vmes pri tistih straneh? Ne vem koliko časa bi recimo Mercator v svoji trgovini toleriral deljenje letakov za Merkur.

Sigismundus, glede vaših želja pa vas lahko razveselim. Verjetno ste opazili, da so tele strani že kakšno leto brez uredniških posegov - za rešitve in nova gesla se ne pripisuje točk, ne dodaja se novih iskanih gesel, ipd. Vzrok vsemu temu je bilo moje kronično pomanjkanje časa (faks, služba). No ker sem jaz omejujoči dejavnik sem se odločil, da strani nekoliko nadgradim in dovolim urejanje strani nekaterim uporabnikom, ki bi jih to zanimalo. Tisti, ki bodo za, bodo torej dobili posebne pravice, postali bodo t.i. Uredniki in bodo lahko urejali rešitve, dodeljevali točke zanje, urejali gesla, spremljali nekatere statistike, ipd. Ko bo ta nov uredniški modul sprogramiran, bom tukaj napisal kaj več in povabil interesente k sodelovanju.

Tako se bodo lahko tele strani kljub moji odsotnosti razvijale naprej, lestvica uporabnikov bo bolj ažurna, v slovar se bodo dodajala nova gesla, ipd. Strani bodo kljub temu ostale odprtega tipa, registracija tako kot do sedaj ne bo potrebna.
sigismundus
20.12.2007 18:40
ej, ej

jast najbolj nezahtevna žval na svetu

samo mal vpisujem rešitve

ker mam rad križanke

pike me ne zanimajo, podpis pa naj bo, če ne drucga, da se ve kdo je kriv

ej, adminov
po moje je tole super sajt

total nepokvarjen
total dostopen
total kul

vpisovat ne mislim, ker nisem dovolj dober
sem samo mal boljši vajenc

sem pa presrečen, da je šef spet tuki

on bo že vedel, kaj naredit

bodite dobro...
:)
Patrik
21.12.2007 22:15
Admin ti imaš škarje in platno. Ljubiteljem križank sem samo hotel pomagati. Sam sem velikokrat iskal kaj na tej strani, pa žal ni obrodilo sadov. Na njihovi www pa sem našel vsakokrat iskano geslo. Preizkusi pa se prepričaj, če seveda želiš.
sigismundus
21.12.2007 22:55
Jest sem si pomagal s tem slovarčkom pri TV oknu. Dober je.
Mislim, da moramo biti čimbolj odprti. Do vseh informacij. Sicer pa je link do slovarja že itak v povezavah. Hvala obema.
Mateja59
1.1.2008 01:16
Pozdravljeni tukaj. Ne bom se preveč vmešavala, sama sem pokukala in en čas brskala po tistem tukaj opevanem slovarju. Lasje mi štrlijo po koncu. Kot slavist se prvič ne morem opredeliti kakšen slovar je to? Slovenski, hrvaški ali nekakšna mešanica. Drugo, število in posodobitve. Teoretični ni mogoče v pičlem slabem mesecu vpisati 4,5 tisoč novih gesel brez preverjanja. To je več kot 233 na dan. Sama se iskala nek zanesljiv vir, ga prevedla in vpisla v moj zvezek. Čas? Okrog 20 minut za eno geslo, za katerim tudi stojim. Pa si preračunajte. Pobrskajte malo. Za lase privlečena gesla vse v cilju neke kvantitete namesto kvalitete. Gospod Edi iz Ptuja vpisuje (prepisuje) vse kar mu pride pod roke, ali v ušesa. Gesla se celo podvajajo. Ime in priimek, nato samo priimek s popolnoma istim opisom. Potem so še tu dobesedni prepisi angleških, hrvaških in slovenskih leksikonov, kjer se seveda pojavi tista znana ("piši kako što i govoriš"). Kaj je še najhujše, prepisuje vse kar se znajde na internetu. V hitrosti pisanja se niti ne potrudi, da bi vsaj prevedel kaj prepisuje. Potem zato imamo tukaj biskupe namesto škofov, pop glasbo so prepevali po Klasincu že v 19.stoletju, najbolj znan francoski svetnik je raziskovalec afriške Sahare, potem se pojavijo še tajnice nekega župana, egiptovski sinovi iraških parov, Nemci so Avstrijci in obratno, Zelo pomembne osebnosti? Celo 11 letni sin moje znanke se je znašel v tem slovarju kot slovenski košarkaš, samo ker je nabijal eno leto žogo v KK Dravograd in seveda bil objavljen na njihovih spletnih straneh. Mislim, da ko bo Patrik bolj pozorno prebrskal zadevo hitro spremenil mnenje o kvaliteti. Zaenkrat je to vse z moje strani. Lep pozdrav iz zasnežene Koroške.

Glede spletnih slovarjev, najraje jih imam v knjižni obliki, ali pa tiste katere si sama vpisujem v zvezke.
admin
2.1.2008 10:14
Pozdravljena Mateja,

sam nisem preveril tistega slovarja, se pa strinjam z vami, da zna biti vpisovanje novih gesel mukotrpno delo. Izpopolnjevanje nekega slovarja lahko ima za vodilo kvantiteto ali pa kvaliteto. V prvem primeru lahko število gesel skokovito naraste, hkrati pa se pod vprašanje postavi njihova kvaliteta. Druga možna pot je, da se vsako geslo preveri, za kar je potrebnega seveda veliko časa, je pa na koncu izdelek toliko bolj kvaliteten. Brez muje se pač čevelj ne obuje.

Tukaj na petvodoravno.com se trudim s kvaliteto, zato pa močno trpi kvantiteta. Uporabniki ste namreč kar pridni in dodajate nova gesla, sam pa nimam dovolj časa, da bi jih preveril in se zato kopičijo na seznamu nepreverjenih. Ravno zato sem sklenil da nekaterim uporabnikom dodelim uredniške pravice - več kot nas bo, več gesel lahko preverimo, hkrati pa vsako geslo lahko preveri več kot le ena oseba, kar kvaliteto še izboljša.

V ekipi bi seveda bilo lepo imeti tudi slavistko - ste za?
Patrik
2.1.2008 17:05
Mateja, takole bom rekel. Idealnega slovarja itak ni. Tale je pa zagotovo najboljši kaj jih premoremo pri nas. Če ste slavist je žalostno dejstvo, da ne poznate Pletršnika, ki omenja BISKUPA. Slovar je odličen pripomoček tudi za sestavljavce križank, kar pomeni, da je kombinacija imena in priimka dobra poteza. Uvedli so števec iskanj, to pa je pravi pokazatelj, da reševalci res obiskujejo stran. Zadeva je zastonj, pa to največ odtehta. Od viška pa ne boli glava. Bolje da je, kot pa da ni določenega gesla. Sicer pa je tukaj na razpolago rubrika Sum na napačno geslo in Predlagam vpis gesla. Neki zvezki so v tem času vsaj za mene preteklost.

Lp,
Pa3k
Mateja59
2.1.2008 18:37
Joj, zdaj sem pa izzvana, torej se moram spet javiti tukaj.
Gospod Patrik, razumem vašo vnemo pri reklamiranju tega slovarja, verjetno imate kakšno korist od tega. Omenjati slovaropisca gospoda Pleteršnika zaslužnega za vnos BISKUP in s tem potrditev tega imena za slovenskega, je že na meji absurda in popolnega nepoznavanja našega knjižnega jezika. Upam, da to terminologijo ne uporablja tudi revija, ki tale slovar reklamira. Omenjeni gospod je avtor res prvega uporabnega slo-nem slovarja (Wolfov slovar iz leta 1894) Če boste bolj pogledali, sem to omenila zgolj, kot primer dobesednih hrvaških prepisov avtorja in lastnika slovarja pri tem Križankarju. Opozoriti sem hotela, da se daje prednost kvantiteti, ne pa sami kvaliteti, predvsem opisov. Opisi so katastrofa ter polni napak. Sicer pa bodo obiskovalci ocenili sami. Danes sem reševala Slikovne križanke (Sladice) in malo brskala po tem opevanem slovarju. Sem se tudi malo nasmejala ob napačnih vpisih. Našla sem med drugim tudi geslo BACIL JETIKE z opisom BACIL, KI PO POVZROČA JETIKO. Bravo. Pa potem MIHAILOVIĆ je dobeseden prepis angleške pisave.(manjka J)
Pa lep pozdrav vsem.
Patrik
4.1.2008 16:38
Nikogar ne izzivam. Števec iskanj pove veliko. Sam sem ga začel spremljati 16.12.2007, ko je bilo 80 iskanj. Po dobrih dvajsetih dneh, pa je sedaj krepko preko 13.000 iskanj. Meni je glavno da nič ne stane, ter, da vsakokrat uspem najti iskano. Zakaj bi plačeval nekaj, kar mi ni treba, pa še slabše kvalitete.
sigismundus
12.1.2008 03:55
u matr, sto mater

sej sem jast tud noter
v slovarju, namreč

nej slabo, nej slabo :))
Patrik
3.4.2008 22:00
Vem pa, da obstaja tudi slovar na enigmatku.com, katerega je bil prav tako avtor g. Klasinc. Sedaj je kvaliteta in pa seveda tudi kvantiteta na strani Klasinčevega križankarskega slovarja. Tukaj se vse dogaja z odprtimi kartami. Na njihovi spletni strani vidiš koliko članov brska po slovarju, koliko gesel šteje baza. Samo gospod Klasinc ima osebnosti zapisane s točnim datumom rojstva in ne samo letnico - seveda tam, kjer je prišel do tega podatka). Če v drugem slovarju naletite na kaj takega je to seveda njegovo delo. Najboljša poteza ljudi iz Križankarja pa je, da se slovar uporablja BREZPLAČNO. Kapo dol. Vedno najdem (99%) tisto kar iščem, pa še nič me ne stane.
Umko59
1.2.2009 12:53
V zgornjem postu je veliko resničnega. Poznam g. Klasinca in vem, da je prej sodeloval z Džordžejem Giderjem iz Radencev, ki si pripisuje enega največjih slovarjev na spletu. Ja, ampak ni plod njegovega dela. Zadeva je od g. Klasinca, baza pa po domače povedano stara, ko sta še sodelovala, oz. po domače povedano ukradena, s tem, da sedaj vodi slovar na Križankarjevi spletni strani. Ko je g. Klasinc doumel na kake karte igra Džordže je z njim nehal sklepati kupčijo in, ker ni ekspert na računalniškem področju je to drugi s pridom izkoristil in dobesedno se sedaj hvali z nekimi milijoni iskanj. In se je domislil, da še prodaja ta slovar. Naivneži navalite, ostali pa le na brezplačno registracijo na Križankarjevo sdpletno stran. Le zakaj bi plačevali, če imamo zastonj na Križankarjevi spletni strani. Pa še recesija se nekaj omenja.
Lep pozdrav;
Umko59
sigismundus
1.2.2009 13:13
res vse pohvale g. klasincu in njegovemu slovarju. jaz skoraj ne bi mogel več brez njega, tako sem se navadil. res je, pa še zastonj je. pa še števec iskanj ima. kaj to pomeni, vidim že pri nas, ko lahko v živo gledamo, kaj je najbolj iskano.
žalostno je slišat, kako se nekateri okoriščajo s tujim delom, ampak stvari je treba povedati. enostavno, da se ve. hvala za informacijo.
sigismundus
2.2.2009 18:13
da še malo pokomentiram matejone pripombe. seveda ima popolnoma prav. no, primarna funkcija takega slovarja je, da nudi pojme, ki se uporabljajo v križanka.to je osnovni namen. če so taki pojmi v nasprotju z uveljavljeno slovnico, nepomembni, marginalni ali celo zgrešeni, je meni sorazmerno vseeno. ker se taki pojmi pojavljajo v križankah. križankarski slovar pa naj bi jih razrešil. to je njegov namen in uporaba.
narobe oa je, če tak slovar generita pojme, ki so nepomembni, zgrešeni alči napačni. hočem reči, če je avtor take pojme pridobil iz drugih virov (recimo časopisnih poročil, člankov...) in potem sestavljalci križank te pojme vnašajo v križanke. to je pa slabo.
prav zato mi je všeč naš slovarček, ki izhaja iz križank. nasploh mi je pri pet vodoravno všeč veliko stvari.

_________________________________________________

Dodaj sporočilo  Nazaj na forum