Uporabnik sigismundus

75.422 zbranih točk

Prispeval 3.771 rešitev
Prispeval 2 gesli
Prispeval 139 sporočil

O uporabniku

Rad imam enigmatiko. Že kot mlad pobič sem reševal križanke in rebuse v šolskih glasilih. Ko sem končal srednjo šolo in prišel študirat v Ljubljano, sem že sestavljal manjše križanke, tako zase. Dokler se nisem nekega dne opogumil in jih odnesel na uredništvo Dela. Tam sem seveda doživel polom. V križankah sem imel tudi množinske samostalnike, kar takrat ni bilo sprejemljivo. Križanke sem še vedno občasno reševal, poleg študija pa sem se posvetil prevajanju in pisanju. Objavljal sem v raznoraznih medijih, prevode, recenzije, ocene, likovne portrete ipd. Navduševal sem se nad znanstveno fantastiko, izdal kakih 10 knjig in več kot 30 let objavljal kratke zgodbe v reviji življenje in tehnika. In se sčasoma zopet posvetil enigmatiki. V glavnem nagradnim križankam. In tudi začel objavljati rešitve. In sem ter tja tudi dobil kako manjšo nagrado. Saj velikih itak ni, z izjemo Nedela ali pa kake praznične križanke. Še sedaj mi ne gre v glavo, kako je mogoče, da moramo za te mizerne nagrade plačevati dohodnino, medtem ko ljudje, ki igrajo loto ali športno prognozo, plačujejo dohodnino šele pri parih stotih evrih. Pa za križanke je treba tudi nekaj znat, za igre na srečo je pa potrebna v glavnem le sreča.

Pa tudi križanke niso več tisto, kar so bile. Živel sem v obdobju, ko še ni bilo skandinavskih križank. Slikovne križanke so vse pokvarile. Nič več ni bilo podrobnih opisov, iz katerih sem se marsikaj naučil. Spominjam se, kako sem brskal po leksikonih in atlasih, da sem našel pravilne besede. Veselil sem se leksikonov cankarjeve založbe, ki so ponujali gesla posameznih področij. Oboževal sem italijanske in skrite križanke. To je bilo res vredno reševati. Dandanes je vse drugače. Opisi so se tako poenostavili, da je že skoraj absurdno. Pred dvajsetimi leti nikomur še na misel ne bi prišlo, da bi v opis gesla napisal sredino kakšne besede. To mi je še dandanes nekaj nepojmljivega. Pa tudi napak v križankah ni bilo, kar se dandanes večkrat zgodi.

Kakorkoli že, vesel sem, da sem ponovno zajadral v križankarske vode. Poleg križank včasih rešim tudi kak sudoku, vendar mi to ne gre najbolje. V minulih letih sem spoznal dva profesionalna sestavljalca križank, zdaj pa sem vesel, da svojo privrženost enigmatiki lahko delim še z ostalimi reševalci na portalu petvodoravno.

Moj nik, sigismundus, je seveda samo različica mojega imena. Sem pač Žiga.
sigismundus alias Žiga Leskovšek