Avtor - admin

Kot ljubitelj reševanja križank sem že v najstniških letih začel razmišljati o razvoju spletne strani, namenjene izključno reševalcem križank. Ker sem se od malih nog navduševal nad računalništvom in sem se leta 1998 vpisal na Fakulteto za računalništvo in informatiko, sem kmalu za tem pridobil znanje, ki mi je omogočilo postavitev spletne strani. V času študijskih let sem v prostnem času reševal križanke in pridno zapisoval gesla. Tako je spomladi leta 2003, po zaključenih izpitih na faksu, zrasla nova spletna stran »Pet vodoravno«. Spletna stran šteje torej že več kot deset rojstnih dni :)

Ker je moj prosti čas zaradi službenih obveznosti omejen, bom vesel novih uporabnikov, ki bi ljubiteljsko prevzeli vlogo urednikov in tako prispevali k nadaljnjemu uspešnemu razvoju spletne strani.

Rad bi se zahvalil vsem, ki ste prispevali k nadgradnji in delovanju spletne strani. Spletna stran je nastala in deluje izključno iz ljubiteljskih razlogov, zaradi vseh nas. Veseli me, da aktivno sodelujete pri njenem ustvarjanju.

Naj bo reševanje reševanje križank še naprej užitek,
Alen Oblak

Zvesti uporabnik - sigismundus

Rad imam enigmatiko. Že kot mlad pobič sem reševal križanke in rebuse v šolskih glasilih. Ko sem končal srednjo šolo in prišel študirat v Ljubljano, sem že sestavljal manjše križanke, tako zase. Dokler se nisem nekega dne opogumil in jih odnesel na uredništvo Dela. Tam sem seveda doživel polom. V križankah sem imel tudi množinske samostalnike, kar takrat ni bilo sprejemljivo. Križanke sem še vedno občasno reševal, poleg študija pa sem se posvetil prevajanju in pisanju. Objavljal sem v raznoraznih medijih, prevode, recenzije, ocene, likovne portrete ipd. Navduševal sem se nad znanstveno fantastiko, izdal kakih 10 knjig in več kot 30 let objavljal kratke zgodbe v reviji življenje in tehnika. In se sčasoma zopet posvetil enigmatiki. V glavnem nagradnim križankam. In tudi začel objavljati rešitve. In sem ter tja tudi dobil kako manjšo nagrado. Saj velikih itak ni, z izjemo Nedela ali pa kake praznične križanke. Še sedaj mi ne gre v glavo, kako je mogoče, da moramo za te mizerne nagrade plačevati dohodnino, medtem ko ljudje, ki igrajo loto ali športno prognozo, plačujejo dohodnino šele pri parih stotih evrih. Pa za križanke je treba tudi nekaj znat, za igre na srečo je pa potrebna v glavnem le sreča.

Pa tudi križanke niso več tisto, kar so bile. Živel sem v obdobju, ko še ni bilo skandinavskih križank. Slikovne križanke so vse pokvarile. Nič več ni bilo podrobnih opisov, iz katerih sem se marsikaj naučil. Spominjam se, kako sem brskal po leksikonih in atlasih, da sem našel pravilne besede. Veselil sem se leksikonov cankarjeve založbe, ki so ponujali gesla posameznih področij. Oboževal sem italijanske in skrite križanke. To je bilo res vredno reševati. Dandanes je vse drugače. Opisi so se tako poenostavili, da je že skoraj absurdno. Pred dvajsetimi leti nikomur še na misel ne bi prišlo, da bi v opis gesla napisal sredino kakšne besede. To mi je še dandanes nekaj nepojmljivega. Pa tudi napak v križankah ni bilo, kar se dandanes večkrat zgodi.

Kakorkoli že, vesel sem, da sem ponovno zajadral v križankarske vode. Poleg križank včasih rešim tudi kak sudoku, vendar mi to ne gre najbolje. V minulih letih sem spoznal dva profesionalna sestavljalca križank, zdaj pa sem vesel, da svojo privrženost enigmatiki lahko delim še z ostalimi reševalci na portalu www.petvodoravno.com.

Moj nik, sigismundus, je seveda samo različica mojega imena. Sem pač Žiga.
sigismundus alias Žiga Leskovšek

Uporabniško ime
Geslo
Ste pozabili geslo?
Zapomni si me